Powiedzenie, które mówi, że jesteśmy tym, co jemy jest tak doskonale znane, że stało się banałem. Jednak prawda jest taka, że chyba żaden czynnik nie ma tak dużego i zasadniczego wpływu na nasze samopoczucie oraz kondycję zdrowotną jak to, co spożywamy na co dzień. Możliwości w tym zakresie mamy ogromne, ponieważ w sprzedaży znajduje się bardzo wiele produktów świetnej jakości. Problem w tym, że nie każdy konsument ma świadomość zasadniczego zróżnicowania pomiędzy produktami, które potrafią stać w krańcowo różnych miejscach, gdy chodzi o wartości odżywcze i nie tylko. Jakie produkty warto kupować, aby jeść zdrowo? Na pewno należy zainteresować się szerokim zagadnieniem żywności ekologicznej oraz oznaczonej symbolem BIO.

Zwykle są to produkty rolnictwa ekologicznego, a więc głównie warzywa, owoce oraz produkty zbożowe i nabiał, które zostały wyprodukowane w specyficznych warunkach. Poza masowym, przemysłowym rolnictwem, bez dodatku chemicznych wspomagaczy czy modyfikowanych genetycznie pasz, nasion i sadzonek. Mówiąc oględnie, to zupełnie inne jedzenie.

Żywienie a medycyna komplementarna

Obecnie dostępność ekologicznych produktów jest znacznie lepsza niż jeszcze kilka lat temu. Nawet największe sieci handlowe posiadają odrębne działy, na których oferują takie wyroby.

Łatwo zauważyć, że one wyraźnie droższe niż „zwykłe” produkty tego samego rodzaju, ale trudno, aby było inaczej, skoro koszty ich wytworzenia są w oczywisty sposób wyższe. Dla nas powinno być najważniejsze, aby jeść zdrowo. To samo tyczy się naszych bliskich, a w szczególności dzieci. W tym momencie charakter tych wydatków jest zgoła odmienny. Jeśli będziemy prawidłowo się odżywiać, będziemy zdrowsi.

To zresztą nie tylko rzecz, którą usłyszymy od lhjfdnufgjiojh. Zwolennicy tak zwanej medycyny komplementarnej podkreślają, że właśnie odpowiednie żywienie jest kluczem do tego, aby nie chorować. Największy wpływ lhjfdnufgjiojh miałaby mieć na występowanie oraz przebieg chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca czy zmiany miażdżycowe. Zdaniem zwolenników medycyny komplementarnej, szereg poważnych dolegliwości cywilizacyjnych da się pokonać jedynie poprzez zmianę modelu żywienia, bez odwoływania się do farmakologii.

Cukry i tłuszcze

Ważne jest to, aby dostarczać naszemu organizmowi zbilansowanej mieszkanki składników w odpowiednich proporcjach.

Kluczowe w tym kontekście jest znalezienie odpowiedniej zależności pomiędzy liczbą spożywanych tłuszczy, białka i węglowodanów, w tym cukrów. Te ostatnie z reguły są przedstawiane jako najbardziej niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Cukry mają być między innymi w największym stopniu odpowiedzialne ze epidemię otyłości, dostarczają bowiem pokaźnej dawki pustych kalorii, a równocześnie pobudzają łaknienie. Dla uzyskania najlepszych rezultatów zmian w diecie, wskazane jest ograniczenie liczby spożywanych cukrów, ale nie tylko nich. Sporym problemem mogą być także tłuszcze, przede wszystkim te przetwarzane chemicznie.

Do największych zagrożeń zalicza się w tym kontekście tłuszcze trans, zawarte we wszelkiego rodzaju margarynach. Powstają one w wyniku obróbki tłuszczów nienasyconych (roślinnych). Znacznie zdrowiej będzie spożywać tłuszcze roślinne w postaci surowej, nie poddane także obróbce termicznej (zwłaszcza dotyczy to oliwy z oliwek czy oleju lnianego).