Nasze włosy, tak jak i cały organizm ludzki, potrzebują witamin oraz składników mineralnych. Dzięki nim, mogą zdrowo rosnąć, nie wypadają, są mocniejsze i grubsze. Miedź i cynk to dwa antagoniczne pierwiastki, ale równie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ciała człowieka. W jaki sposób najlepiej ubogacić swoją dietę w te życiodajne składniki? Miedź przeciwdziała wolnym rodnikom, pomaga przyswajać żelazo, a w efekcie wpływa też na stan włosów. Cynk wspomaga produkcję kreatyny i tak jak miedź – nadaje włosom sprężystości.

Oba pierwiastki biorą udział w odbudowie płytki rogowej, a w rezultacie wzmacniają strukturę włosów. Pokłady miedzi znajdziemy przede wszystkim w owocach morza, ale też w wątróbce, pomidorach, cebuli, roślinach strączkowych, pszenicy oraz kakao. Najlepszym źródłem cynku są pestki dyni, które można jeść na surowo, w sałatkach, deserach, pieczywie i ciastach. Zwykle nasze organizmy mają więcej miedzi niż cynku, dlatego ważne jest, aby kontrolować poziom tych mikroelementów. Spożywane w naturalnej żywności, z pewnością poprawią kondycję włosów, jak i całego organizmu.